اشتباهات رایج در برنامه ریزی کنکوری ها

 

همه شما میدانید که در مجموع مهم ترین عامل موفقیت در هر کاری برنامه ریزی درست برای انجام دادن آن کار است ،موضوع برنامه ریزی کنکور بسیار مهم تر از این حرفا ها می باشد! بسیاری از دانش آموزان وجود دارند که صرفا به علت داشتن یک برنامه خوب از سایر رقبا فاصله ی باور نکردنی میگیرند،بنابراین برنامه ریزی آن هم از نوع مناسب لازمه ی موفقیت در کنکور است.
اما وقتی صحبت از برنامه ریزی کنکور میشود اولین جمله بعد از آن این است “وای من هر وقت برنامه ریختم نتونستم اجراش کنم و نا امید شدم ترجیح میدم دیگه برنامه ریزی نکنم…!”

هم اکنون ما از روش مهندسی معکوس استفاده می کنیم و رایج ترین اشتباهات برنامه ریزی را بیان کنیم

1- مشاوره تحصیلی متخصص نیست!

برای برنامه ریزی به کسی مراجعه کنید که حتی اگر خوده مشاور در رشته خوبی قبول نشده حداقل با رشته شما آشنایی داشته باشد و حتی در رشته شما تحصیل کرده باشد . متاسفانه الان باب شده که یک مشاور تحصیلی به همه نوع دانش آموزان از رشته ریاضی گرفته تا تجربی انسانی ،فنی ،کاردانی و… مشاوره میده . بنظرتون کسی که تا حالا زیست شناسی نخونده فرق میتوز میوز رو بگه!؟ حالا به فرضم توی اینترنت سرچ کرده باشه و یه چیزایی دستش بیاد ولی بازم به اون حد نمیرسه که باید یه برنامه به یک دانش آموز کنکوری بده تا آیندش رو بسازه .پس حتما باید به این بخش توجه کنید و از اشتباه جلوگیری کنید چون اشتباه تو این موضوع مساوی با از دست دادن کنکور هست .

2- اهداف بلند مدت ، میان مدت و کوتاه مدت
این اهداف باید در برنامه مشخص باشند!

یعنی اینکه شما قراره برای تابستون چیا بخونید ؟! یه نمای کلی از درس هایی که قراره با این برنامه خوانده بشه مشخص کنیم! اگر قرار هست طبق آزمون گزینه دو پیش بریم باید بدونیم که این آزمون فقط سال سوم رو جمع میکنه! و اگر ما میخواهیم به هدف خوبی در تابستون برسیم باید کنارش سال دوم را هم در نظر بگیریم یا آزمون کانون قلم چی
که برای مثال از 22 تا 29 خرداد شروع کنید تا 1 مرداد که آزمون اول حدود 1 ما یا 40 روز فرصت هست و در درس زیست (و یا بقیه ی درس ها) باید 3 فصل اول زیست دوم و 2 فصل اول زیست سوم رو بخونید که هم تعداد سوالاتی که از این 5 فصل آسون میاد کم هست و جزو آسون ترین فصل های زیست حالا برای آزمون 12 شهریور شما باید فصل های 6 و 7 دوم و فصل 8 (ژنتیک)و فصل 9 و فصل 10که این 5 فصل در کل شاید جزو سخت ترین و پرتکرار ترین سوالات کنکور باشد رو در 2 هفته آزمون بدید!!!! به نظرتون میشه اینا رو در طول سال خوند و جمع کرد؟! یا مثلا برای عمومی ها فقط سال سوم رو داره !! یعنی عمومی های سال دوم اصلا مهم نیست؟! پس یعنی مشاور هم نباید توی برنامه دانش آموز قرار بده؟! خب این کاملا اشتباه هستش بنابراین این گام هم از مشاوره گرفتن بسیار مهم هست

3- ساعت مطالعه :

شما برای موفقیت در کنکور سراسری باید حداقل یک کمیت و یا ساعت مطالعه داشته باشید این رو باید قبول کنید که با یکی دو ساعت درس خوندن اونم یک روز در میون نمیتونید به رتبه و دانشگاه مورد نظرتون برسید ، هر چقدرم شما باهوش و با استعداد باشید . شاید خیلی از شما با این موضوع مواجه شده اید وقتی به مشاوره تحصیلی مراجعه میکنید یک برنامه مطالعاتی با روزانه 10 ساعت مطالعه به شما میدهند . شما شاید تا الان روزی یک ساعت یا دو ساعت درس میخوندید و حالا از فردا بخواید 10 ساعت بخونید قطعاً در هفته اول کم میارید . پس ساعت مطالعه هر برنامه باید با توجه به سطح دانش آنوز مشخص بشود . و دانش آموزانی که میخواهند از صفر شروع کنند باید کم کم تمرین داده شوند تا با شرایط عادت کنند و سپس بتوانند یک برنامه قوی را شروع کنند.

4- ضریب و اهمیت دروس :

ببینید برای رشته تجربی مثلا زیر گروه 1 که پرطرفدار ترین رشته ها رو داره (پزشکی و دندان پزشکی و پیراپزشکی و…) رو برای برنامه ریزی عمومی در نظر میگیریم ! یعنی زیست با ضریب 4 خودش و ضریب 3 دروس اختصاصی برابر با 12 میشود که بالاترین اهمیت رو در این زیر گروه دارا میباشد پس قاعدتا باید بیشترین زمان مطالعه رو به این درس اختصاص داد که باید به این نکته نیز توجه شود

5- مشخص کردن تعداد تست 

این مورد هم جزو بدترین اشتباهات رایج برنامه ریزی ها است که زیاد در این برنامه ها دیده می شود . برای مثال بعضی از مشاوران تحصیلی در برنامه مینویسند که در طول 1 ساعت باید 50 تا تست ریاضی بزنید !(مثلا) خب کاملا واضحه که همه دانش آموزان مثل هم نیستن پس مشخص کردن تعداد تست در یک زمان برای دانش آموزان میتونه اشتباه باشه باید دست دانش آموزان باز گذاشت که خودشون با تشخیص و توانایی هاشون چندتا تست میتونن بزنن و باید به دانش آموزان یاد داد که چگونه میتوانند در طول هفته ها سرعت تست زنی های خود را افزایش دهند.

6- واحد مطالعاتی !

یعنی از زمان شروع مطالعه یه درس تا زمانی که نیاز به استراحت پیدا می کنید .این زمان برای هر فرد و هر درس ممکنه متفاوت باشد ولی توصیه شده بین 60 تا 75 دقیقه حداکثر باشد و به ازای هر واحد مطالعاتی حدود 15 تا 20 دقیقه استراحت مفیدی داشته باشید . خب حالا خیلی از وقتا مشاور تحصیلی واحد مطالعاتی رو به اجبار مشخص میکنه برای مثال در 1 ساعت و نیم مطالعه درس فیزیک شما دانش آموزان دستتون بسته هست که اگر سره 1 ساعت خسته شدید چیکار باید بکنید؟! برنامه صحیح برنامه ای هست که ساعت مطالعه هر درس رو کلی مشخص کنه برای مثال برای درس ریاضی 3 ساعت وقت در نظر می گیریم ، حالا یک نفر دوست داره دو تا واحد مطالعاتی 1 ساعت و نیمه بخونه و یک نفر دیگه 3 واحد مطالعاتی 1 ساعته ! پس این هم یک نکته مهم

7- زمان مناسب تست زدن دروس اختصاصی و عمومی

توصیه شده که دروس زیست و شیمی و دروس عمومی بهتر است 24 تا 48 ساعت بعد از مطالعه تست زده بشود ! بخاطر فرار بودن مطالب این دروس و دروس تحلیلی مثل ریاضی و فیزیک بلافاصله بعد از مطالعه میتوانید تست های این دروس را بزنید که یادگیری شما شما را تکمیل کنید.

8- نکات برنامه ریزی 

به مشاوره تحصیلی مراجعه می کنید یک برگه از کشوی میز در می آورد که جدول کشی شده و اون رو براتون پر میکنه امروز فیزیک فردا شیمی و فلان … و به دستتون میده و میگه بفرمایید 35 تومن !!! این برنامه ریزی ،برنامه ریزیه 50 سال قبل هست هر برنامه بدون توضیح تک تک جزییات و قسمت ها کاملا اشتباه هست! دانش آموزان قاعدتا اگر خودشون برنامه ریزی و قسمت های مختلف اون رو بلد بودند نیازی به مشاوره تحصیلی نداشتند! معمولا برای برنامه ریزی دو هفته ای ذکر حداقل 30 نکته ضروری هست چه برسه به برنامه های طولانی مدت.

9- برنامه درسی باید منعطف باشد !

برنامه ای منعطف هست که جبرانی داشته باشد.خیلی وقت ها به دلیل نبود این قسمت های جبرانی باعث میشه که وقتی دانش آموز عقب میفته دیگه نمیتونه خودش رو برسونه چون برای مثال در طول یک برنامه 3 ماهه نمیشه قطعی گفت که هیچ مشکلی پیش نمیاد و یا هر چیز دیگه…

10- تنوع مطالعاتی در برنامه درسی

شاید شما تا به حال عادت داشتید که یک روز کامل رو فقط به خوندن درس ریاضی اختصاص بدید و یک روز کامل هم به درس شیمی! و… ولی این

 

11- برنامه درسی باید امکان شخصی سازی داشته باشد

یعنی خیلی پیچیده نباشد که دانش آموز جرعت نداشته باشه که تغییری درش ایجاد کنه! شما اول راه هستید شاید هنوز به این مدل برنامه ریزی عادت نکردید ! اینکه مثلا 1 ساعت زیست بخونید ، یک ساعت شیمی ،1 ساعت تست بزنید برای هر درس و … حالا یک روز شاید بخواید جابجا کنید و یا ساعت مطالعشون رو کم یا زیاد کنید . ولی اونقدر برنامه پیجده است که میترسید همه چیز قاطی بشه و به هم بریزه .حالا برای مثال شما موظفید امروز 2 ساعت شیمی بخونید مثلا فردا هم دو ساعت ! حالا امذوز دوست ندارید شیمی بخونید جاش میخواید 2 ساعت فیزیک بخونید و فردا بخاطر نخوندن امروزه شیمی 4 ساعت شیمی بخونید ! خیلی از برنامه ها بخاطر همین نکته بعد از چند هفته تکراری میشن و دانش آموز دیگه قدرت جمع کردن اون رو نداره

12- مرور و مرور !

حتما باید در برنامه هفتگی و پایان برنامتون باشه! یکی از اصلی ترین ویژگی های برنامه ها همین مرور در پایان هفته و در پایان تمام شدن برنامه هاتون هست .

این ها فقط تعدادی از نکاتی بود که باید در برنامه ها بصورت دقیق و ریز رعایت شود.

بیشتر بخوانید : اشتباهات رایج مطالعه 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *